39ste Antwerp Classic Salon - 2016

Tekst en foto’s:  Andy Temmerman

4 Maart 2016 – Als Antwerpenaar en oldtimerliefhebber ben ik zeer blij met het Antwerp Classic Salon. Het salon is een gekende en vaste waarde op de Europese kalender en laat mensen vanuit alle uithoeken van Europa naar Antwerpen afzakken. Antwerp Classic Salon is dit jaar aan zijn 39ste editie toe en het thema van dit jaar is “Belgian racing victories” .

België is een klein land, maar groots op gebied van autosport met een rijke geschiedenis, met het Ecurie Belge, later omgedoopt tot Ecurie Francorchamps  als roemruchte mijlpaal. Johnny Claes,
Paul Frère, Jacques Swaters, Roger Laurent en André Pilette zorgden voor de successen van dit team.
Maar onze meest legendarische Belgische piloot is zonder twijfel Jacky Ickx. Hij won 6 maal de 24 uren van Le Mans, naast talrijke Formule 1-wedstrijden en diverse uithoudingsraces. Ook in de woestijnrally Paris-Dakar was hij meer dan succesvol.
Op het  Antwerp Classic Salon staan dit jaar een 20-tal exclusieve toerwagens en sportprototypes uit de roemrijke Belgische autosportgeschiedenis. Met als topper vandaag de ’69 Ford Escort MK
1 van Yvette Fontaine, die er in levenden lijve naast stond om haar verhaal te vertellen aan iedereen die het wou horen.

Verder is het salon traditiegetrouw voor de clubs en de handelaars.  Het aanbod van internationale classic- en oldtimerhandelaars en gespecialiseerde restauratiebedrijven op het salon is steeds bijzonder rijkelijk en exclusief. Op 12.000 m2 worden meer dan  400 automobielen te koop aangeboden, waarvan vele ongetwijfeld van eigenaar zullen veranderen. Het salon staat sinds jaar en dag bekend als hét inkoopeldorado voor bezitters van oldtimers en classics cars die op zoek zijn naar onderdelen voor de meest uiteenlopende automobielmerken. Zij beschikken over stands met nieuwe en gebruikte onderdelen, accessoires, interieurdelen, onderhoudsproducten, schaarse vakliteratuur, nostalgische automobilia, miniaturen, curiosa en kunstobjecten met als thema oldtimer en classic cars en nog veel meer.

Bij de clubs zijn talrijke merken vertegenwoordigd, maar voor Opel Klassiek sprongen de twee Opelclubs natuurlijk in het oog. De Opel Veteran Club was er vertegenwoordigd met een Opel Kadett C GT/E en een tweedeurs Opel Commodore A sedan.  Vlak daarnaast stond de Belgian Opel GT Club, die er stonden met een prachtige Opel GT van de eerste eigenaars. De eigenaars hebben deze wagen van 1969 en hebben deze steeds op en top onderhouden. De eigenaars zelf, Roger en Greta, een bejaard koppel zaten trouwens fier en vol trots op de stand aanwezig.

Op zondag 6 maart omstreeks 12 uur zullen ook prijzen uitgedeeld worden, de drie mooiste en origineelste clubs worden in de bloemetjes gezet. Een vakkundige jury van Belgische en Nederlandse experts op het vlak van klassieke auto’s zal ook de drie mooiste wagens selecteren in drie leeftijdscategorieën, van 1885 tot en met 1955, van 1956 tot en met 1975 en van 1976 tot en met 1990. Daarenboven kiezen zij ook - over alle bouwjaren heen - "The Best Car of Show".

Het Antwerp Classic Salon is een beurs waar iedereen aan zijn trekken komt. Je kunt je er genieten van het onhaalbare maar ook van wat je wél kunt kopen.

Voor meer foto's, klik hier