OPEL Oldies on Tour 2016

Tekst: Andy Temmerman
Foto’s: Jo de Groote / Marc Vanderstraeten / Willy Vermeylen / Jean Vandevoort / Opel Oldies on Tour / Andy Temmerman

 


24 April 2016 – Opel Oldies on Tour is aan zijn 4de editie toe. Het evenement is met meer dan 80 inschrijvingen uitgegroeid -ondanks het mindere weer- tot één van de grootste oud-Opel treffen in België. En ook dit jaar heeft Philip Copmans en zijn team er een pareltje van gemaakt.

Anders dan anders is dat het vertrek –en eindpunt dit jaar niet in Kontich lag, maar aan het voetbalstadion van 2deklasser ASV Geel. Bij aankomst werden de deelnemers mooi gedirigeerd naar een bepaalde plaats. Dit was nodig, want zo had de organisatie kort voor vertrek een mooie opstelling voor een groepsfoto. Bij de registratie kreeg elke wagen een leuke Opel-goodiebag en elke deelnemer een verzorgd lunchpakket. Mijn werkpaard van de dag is nog steeds mijn vertrouwd ros, een ‘87 Senator B 3.0 12v, de Jos.

De rondrit
Hoewel ik me dit jaar had voorgenomen om zeker niet als eerste te vertrekken en me dan ook rustig had klaargemaakt voor het vertrek, was ik toch als eerste weg. Leuk langs de ene kant, want je hebt geen deelnemers voor je en hangt volledig af van jouw navigator. Minder leuk langs de andere kant, want we waren soms sneller op de fotolocaties dan de fotografen. De rit zelf was een prachtige uitgestippelde route met verzorgd roadbook, in elkaar gestoken door mede-organisator Filip Beyers. We kwamen langs weilanden, door bossen en passeerden ook mooie bouwwerken, ik denk daarbij aan een authentieke windmolen, knap gevormde bruggen, een sluizencomplex en pittoreske boerderijtjes. De middagstop was bij de impressionante abdij van Tongerlo, waar je een permanente tentoonstelling kon bezoeken en je een mooie wandeling rondom de omwalling van de abdij kon maken.Na een deugdoende middagpauze begonnen we dan aan het tweede, meer intensieve deel van de rondrit.  Dat tweede deel bestond vooral uit prachtige, bochtige en smalle landelijke wegen. De Jos(mijn Senator B), begon nu wel te laten merken dat we het nog rustiger moesten aanpakken. De 2de versnelling begon te haperen als ik op –of terugschakelde bij meer dan 40km/u, alsook begon het differentieel te bibberen/slippen bij het vertrekken uit stilstand. Zodoende weten we dus alweer waar we het eerstvolgende onderhoud extra aandacht aan moeten vestigen. Niettemin wisten we de rit toch zonder verdere problemen te beeindigen en de Jos reed weer als vanouds na een verdiende rustpauze op de parking bij de aankomst.


Nakeuvelen
Bij terugkomst had je ruimschoots de tijd om alle deelnemende wagens uitvoerig te bekijken. Als ik 3 favorieten zou mogen opnoemen, zijn dat de Commodore A GSE Coupé, de Manta B i400 en de Diplomat B, die fabrieksaf geen vinyl dak had meegekregen. Uiteindelijk is dit mijn subjectieve mening en zal deze voor iedereen anders zijn, er stonden dan ook 82 pareltjes verzameld. Mijn collega Kristof Allard zijn absolute topper was bijvoorbeeld de lichtblauwe Kadett B ‘Kiemencoupé’, alsook de groene Kadett C1 Sedan, de witte Kadett C2 Sedan en de blauwe Corsa B 5-deurs vielen bij hem in de smaak. Zo zie je maar dat Opel Oldies on Tour voor elk wat wils had.
Eten en drinken
In de cafetaria konden we dan eindelijk kennis maken met het overheerlijke ‘Blitzbier’ van huisbrouwerij Odlo. Dit edelblond bier met hoge gisting en een alcoholpercentage van  6,7% is wat mij betreft een schot in de roos. Dikke duim naar de organisatie en de brouwerij hiervoor, ik heb me dan ook direct een kleine voorraad aangekocht!
Voordat de BBQ van start ging gaf de organisator Philip Copmans nog zijn dankspeech waarin die Filip Beyers, zijn mede-organisator en zijn team van vrijwilligers uitvoerig bedankte. De voorbereidingen voor deze rit waren al in Februari begonnen en hebben ongetwijfeld veel werk en vrije tijd van de organisatie opgeeist. Maar de vele enthousiaste reacties van de deelnemers en de fijne woorden van dank, maakten dat dit het allemaal waard was.
Na zijn speech gingen we over naar de prijsuitreiking van de quiz, die je tijdens de rondrit moest invullen. Een onschuldige kinderhand trok hierbij de winnaars… En raad eens, ondergetekende heeft hierbij een prijs gewonnen!!  Daarna ging de BBQ open, waar we ons bolrond konden eten met drie lekkere stukken vlees en een heerlijk koud buffet.Door en voor Opelliefhebbers
Deze dag was in elkaar gestoken door en voor Opelliefhebbers. Menig liefhebber keek dan ook reikhalzend uit naar deze dag, die jammer genoeg voorbij gevlogen is. Maar niet getreurd, Philip Copmans en zijn team zijn alreeds begonnen aan de voorbereidingen van de editie van volgend jaar. De vijfde editie zal trouwens een extra feestelijke editie worden, omwille van het 5-jarig jubileum.
OpelKlassiek  heeft van deze dag genoten, de mooie en leuke rondrit, een fijne samenkomst van gelijkgestemden, een overheerlijke BBQ en een supperlekker Opelbiertje, top! Tevens wil ik ook nog namens OpelKlassiek Philip Copmans bedanken om www.opelklassiek.be en mezelf aan te prijzen tijdens zijn speech, bedankt Philip, bedankt Opel Oldies on Tour!

Voor alle foto’s Klik hier