6de Opel oldies on tour 2018

Tekst: Andy Temmerman & Bart Buts
Foto's: Andy Temmerman & Gino Van Geel

01/05/2018 – Op zondag 22 april  waren we alweer te gast op Opel oldies on tour. Een prachtig georganiseerd evenement waarbij je Opelhart steeds een beetje sneller slaat. Ook dit jaar heeft Philip Copmans en co ervoor gezorgd dat het evenement tot in de puntjes verzorgd was. 99 deelnemers stonden aan de start en ondanks de voorspelde regen, hebben we enkel maar zonneschijn gezien.

Dit jaar was het vertrek –en eindpunt gelegen bij de Opeldealer Hens te Lier. Een mooie moderne dealer die alle voorzieningen heeft om jou Opel aan de man te brengen en te onderhouden. Elk jaar probeert Oldies on tour een leuke insteek te maken bij deze leuke dag. Dit jaar gingen alle remmen los en doken ze de hele vroege geschiedenis van Opel in, waarbij er maar liefst vier Opels uit het messingtijdperk tentoongesteld stonden. Vier prachtige wagens uit de collectie van eenzelfde eigenaar nota bene.

1909 Opel Doktorwagen 4/8PS

In Januari 1909 kwam Opel met een nieuw model op de markt, speciaal ontwikkeld voor dokters, de Opel Doktorwagen.

Voor het eerst werd ook een motor ontwikkeld die in één stuk gegoten is.

Dit model was leverbaar tot eind 1910.

Deze auto komt uit een museum in Zweden en kwam enkele jaren geleden via Nederland in de collectie van de huidige eigenaar.

1914 Opel Motorwagen 8/22PS

Het grootse model van de “kleine Opel wagens”. Deze 8/22PS werd voor het eerst aangeboden in 1911 en bleef in het gamma tot eind 1917.

Deze wagen werd oorspronkelijk geleverd in Zwitserland en verbleef daar meer dan 103 jaar tot hij eind vorig jaar naar België verhuisde.

De wagen is nog volledig origineel en is één van de laatste modellen die uitgerust werden met de zogenaamde “baggerölung”, een typisch Opelsysteem om de motor te smeren vanuit de bestuurdersruimte (en niet om de zoveel kilometers uitstappen om de motor handmatig te smeren).

1916 Opel Motorwagen 5/12PS

Tijdens de eerste wereldoorlog loopt de productie van auto’s in Duitsland door, zij het op een lager tempo. In 1916 komt Opel op de markt met de 5/12PS die uiteindelijk aangeboden werd tot eind november 1918.

De motor had ook geen “baggerölung” meer, maar een moderne oliepomp.

Deze auto werd oorspronkelijk verkocht in Noorwegen en kwam via Duitsland in de huidige collectie terecht.

De motor werd volledig gereviseerd.

1922 Opel Spitzkühler 9/25PS

De Spitzkühler dankt zijn naam aan de spitse radiator, typisch voor die jaren. Alle modellen in het gamma hadden zo een radiator.

De 9/25PS kwam in 1916 op de markt (met een vlakke radiator) en werd in 1919 uitgerust met de spitse radiator. Dit model bleef in productie tot in het voorjaar van 1923.

Deze auto werd oorspronkelijk geleverd in Engeland en kwam in de jaren ’80 terug naar Duitsland. Enkele jaren geleden kwam hij in de huidige collectie in België terecht.


De rit zelf, die grotendeels in elkaar is gestoken door Filip Beyers, verliep super. Een aangenaam en duidelijk in elkaar gestoken roadbook gidste ons door het platteland van Lier en Heist op den berg voor een tocht van bijna 100kms. Onderweg een plotse wegomlegging, maar daar had Filip Beyers alreeds een oplossing voorzien, voordat de eerste deelnemer aankwam. Omdat foto’s meer zeggen dan woorden,

Terug aangekomen bij Opeldealer Hens te lier stonden ons enkele leuke moderne Opels te wachten, waarmee we testritjes konden maken. Volgende wagens stonden ter beschikking,

 • Astra 5D OPC-Line 1.6 Turbo AT6 200pk benzine
 • ADAM S 1.4 Turbo MT6 150pk benzine
 • ADAM Rocks S 1.4 Turbo M6 150pk benzine
 • ADAM Open Air 1.0 Turbo 115pk benzine
 • Cascada Innovation 1.4 Turbo MT6 170pk benzine
 • Cascada Innovation 1.4 Turbo MT6 170pk benzine
 • Cascada Innovation 1.6 Turbo AT6 170pk benzine
 • Grandland X Innovation 1.6D MT6 120pk diesel
 • Grandland X Innovation 1.6D AT6 120pk diesel
 • Insignia 5-deurs Innovation 2.0D MT6 170pk diesel
 • Insignia Sports Tourer Innovation 2.0D AT8 170pk diesel
 • Insignia Country Tourer 2.0D MT6 170pk diesel

Na deze testritjes konden we nog nakeuvelen met de andere deelnemers en genieten van een overheerlijke BBQ. Na overdonderend succes op de voorgaande edities was ook dit jaar het Blitzbier Blond en Tripel aanwezig.  Een overheerlijk biertje dat talrijk genuttigd werd.

Om te besluiten durven we te stellen dat Opel Oldies on Tour ondertussen uitgegroeid is naar hét evenement op de jaarlijkse Opel Klassiek kalender. Jaar na jaar een prachtige dag waar we nog dagen van nagenieten. Op naar volgend jaar, waarbij ze hoogstwaarschijnlijk de kaap van 100 deelnemers zullen doorbreken.

Alle overige foto's vindt u zoals vertrouwt in ons Facebookalbum, klik hier.