1899-1901 Opel Patentwagen System lutzmann

Adam Opel was geen voorstander van de bouw van auto’s. Toen zijn zoons dit idee opperden sprak hij van “stink koetsen” en zag hij geen toekomst voor dit soort van vervoersmiddelen.

In 1898, drie jaar na het overlijden van Adam Opel, begonnen zijn 5 zoons (Karl, Wilhelm, Heinrich, Fritz en Ludwig) met de bouw van hun eerste wagen. Ze werden hierbij gesteund door moeder Sofie Opel, die in tegenstelling tot haar overleden echtgenoot, wel een toekomst zag voor de automobiel.

De geschiedenis van de Opelwagens start uiteindelijk in 1899 – Opel is daarmee na Daimler-Benz de tweede oudste autoconstructeur van Duitsland. Om die eerste wagen te kunnen bouwen kochten de gebroeders Opel hiervoor de Motorwagenfabriek over van Friedrich Lutzmann. Ze benoemden hem wel tot directeur van de autoproductie.

Ze brachten zo de eerste Opel op de markt. De Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann”.  De wagen had een 1,5 liter motor met 1 cilinder. De 3,5 pk zorgde voor een topsnelheid van 20 km/u. De motor lag achteraan en de aandrijving naar de wielen gebeurde door middel van lederen riemen.

De samenwerking met Lutzmann zou uiteindelijk slechts twee jaar duren, in die tijd werden 65 exemplaren gebouwd.

Bron: 150 jaar Opel. 150 Opel Verhalen - Bart Buts


Voor meer foto's klik hier