1968-1973 Opel GT

De Opel GT is een sportieve coupé of GT-versie van Opel. Dit model was destijds baanbrekend en was het eerste sportieve model van het populaire Duitse merk. Hoewel de Opel GT door trouwe fans wordt betiteld als "Het Europese antwoord van Opel op de Chevrolet Corvette" was de GT gebaseerd op de Kadett B en bij lange na niet zo een sportwagen als de Corvette. In september 1968 kwam hij officieel op de markt.
De carrosserie van de GT werd niet in Duitsland gemaakt maar bij de Franse firma Chausson. Chausson stuurde daarna de kale carrosserieën door naar de Franse firma Brissonneau&Lotz (B&L). B&L stond in voor het spuitwerk en het monteren van bedrading, interieur, ramen en chroomwerk. Daarna gingen de carrosserieën per trein naar Duitsland om in de fabriek in Bochum te worden afgebouwd met de mechaniek. 
De Opel GT werd geleverd met een 1100 of 1900-motor en bleef tot 1973 in productie. In 1973 stopte de productie omdat de toeleveringsbedrijven Chausson en Brissonneau & Lotz door Renault werden overgenomen en omdat de Amerikaanse veiligheidseisen steeds strenger werden. Tijdens de productie werden nauwelijks wijzigingen aan het model aangebracht. In 1970 werd de 1100 uit productie genomen, daar voor in de plaats kwam in 1971 de GT/J. Deze uitvoering was eenvoudiger dan de GT-versie. In plaats van een oliedruk- en ampèremeter had de GT/J controlelampjes, hij had geen verlichting in de motorruimte en het belangrijkste verschil is dat al het chroom werd vervangen door matzwarte rubbers en er rallystrepen op de zijkant van de auto werden aangebracht. De GT/J werd geleverd in vier niet-metallic kleuren: oranje, blauw, knalgeel, okergeel. Een groot deel van de geproduceerde exemplaren zijn voor de Amerikaanse markt gebouwd.
Een ongewoon kenmerk van de Opel GT was de bediening van de klapkoplampen. Die moesten manueel via een hendel, die linksboven de schakelpook zat, omgeklapt worden. De lichten draaiden dan allebei tegen de klok in open. Een standaard GT eigenaar mopje is dan ook dat je ze kan herkennen aan hun sterke rechterarmspieren.
Het interieur van de Opel GT is verrassend ruim, omdat men het koetswerk rond een interieurmodel had opgebouwd. Mensen van 1.90m kunnen zonder probleem in de Opel GT zitten.
Van 1968 tot 1973 zijn er in totaal 103.463 Opel GT’s verkocht.
Tijdens het autosalon van Frankfurt (1969) werd een targa prototype gepresenteerd, de Opel Aero GT. Deze targa-uitvoering kwam echter nooit in productie.

Voor meer foto's klik hier